16 Eylül 2015 Çarşamba

Android in Doğuşu ve Gelişimi

Android Linux çekirdeği üzrenine kurulmuş ücretsiz mobil bir işletim sistemidir. Geliştiricileri
Google, Open Handset Alliance (OHA , 84 şirketen oluşan bir birlik google,HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola,Samsung Electronics, LG Electronics vb.) ve özgür yazılım topluluğudur. Sistem açık kaynak olsada ufak ama önemli kısmı google tarafından kapatılmıştır.

Android uygulamalarının uzantısı "apk" dır. İşletim sisteminin ücretsiz oluşu yaygınlaşması ve bir çok elden geliştirilmesine olanak sağlamıştır. Apple App store un aksine uygulamaların sadece Google Play Store dan indirme zorununluluğu yoktur.

Geliştirme ortamı java dır. Google android sdk sını kütüphenenize eklemiz durumunda uygulamanızı yazabilir derlediğiniz apk yı mail yoluyla bile istediğiniz kişiye gönderebilirsiniz. Java nın yoğun kullanımı android sdk sının ücretsiz oluşu ve yükleme serbestliği sayesinde hızla yaygınlaşmıştır. Google Play Store üzerinde 1.000.000 üzerinde uygulama vardır.

2005 te google, Android Inc. i satın aldıktan sonra önde gelen telefon üreticilerini yanına alarak Open Handset Alliance (OHA) birliğini kurmuştur. Bu birliktedik android işletim sistemin geleceğini garantiye almıştır. Bu güç birliğiyle 2005 ten günümüze android işletim sistemi ni  hızla geliştirip büyütmüştür.

Android 1.0 ilk olarak 2008 yılında  HTC Dream  akıllı cep telefonuyla piyasaya sürülmüştür.

HTC Dream Android 1.0

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder