22 Eylül 2015 Salı

PHP Nedir ?

Rasmus Lerdorf kendi web sayfasının statik html
sayfarıyla boğuşmaktan sıkıldı ve bunun kolay bir yolunu aradı.(Hep derim yazılımcının tembeli makbuldür.)

Nihayet 1994 yılında birtakım CGI (Common Gateway Interface) Perl betikleri yazmaya başladı. Böylece PHP nin temelleri atılmış oldu. Bu betikler ile yapabildikleri öz geçmişini güncelleme ve ziyaretçi trafiğini kaydetmekten öte gitmiyordu.

Rasmus Lerdorf yöntemini geliştirmeğe devam ederek betiklerini "C" ile yeniden yazdı. Bu yenilik;  web formlarınıyla bilgiyi veri tabanlarına yazdırma ve okuma yeteneği getirdi. Artık elinde oldukça etkili bir uygulama vardı ve adını Kişisel Ana Sayfa/Form Yorumlayıcı (Personal Home Page/Forms Interpreter)  yani bildiğiniz PHP/FI adını verdi.

Rasmus yöntemini 8 Haziran 1995 te "Usenet Tartışma Grubunda" Personal Home Page Tools (PHP Tools) adıyla dünyaya tanıttı.

1997 yılında  Zeev Suraski ve Andi Gutmans ayrımlayıcı'yı baştan yazarak PHP 3 ün temellerini attılar ve bir yıl sonra 1998 de PHP 3 ü resmen duyurdular.

Zeev Suraski ve Andi Gutmans bununla yetinmedi ve çekirdiği baştan yazarak 1999 yılında Zend motorunu geliştirerek Zend Technologies şirketini kurdular.

Günümüze değin PHP güvenliği, hızı ve yetenekleriyle başımızın tacı oldu.Yazılım hayatıma başladığımda web e ASP ile başlamıştırm. PHP ye geçisim ise bir projede çok katmanlı bir array ihtiyacıma ASP nin çaresiz kalması sonucu olmuştur. Tüm emeği geçen geliştiricilere sonsuz şükranlarımı sunuyorum.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder